Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Vrouwen van Nu achter de PC

Middenbeemster, 7 oktober 2006

Dat de leden van de Bond van Plattelands Vrouwen 'Vrouwen van Nu', afdeling Beemster met de tijd meegaan, bewijst wel de enorme belangstelling voor deelname aan de computercursus, die in samenwerking met Het Nut Middenbeemster wordt georganiseerd. Niet minder dan 40 vrouwen hebben zich voor de cursus opgegeven.
Er zijn vier groepen van tien cursisten, die onder leiding van Jac. Janssen in Onder de Linden 'het vak gaan leren'.

Internetbankieren
De reden waarom de dames zich op de PC willen bekwamen, is verlerlei. De een heeft kinderen aan de andere kant van de wereld (soms ook wel wat dichterbij) en willen gaan e-mailen. Anderen willen de computer gaan gebruiken voor verenigingswerk of internetbankieren. Dat laatste is in een gemeente als Middenbeemster, waar geen bank meer gevestigd is, wel heel handig. Maar er zijn ook cursisten die zo'n ding thuis hebben staan: vaak een verouderd type met Windows 95 , gekregen van de kinderen en die blijken meestal niet zoveel tijd en geduld te hebben om hun ouders te leren hoe ze met dat ding moeten omgaan.

Muistraining
Die eerste les is vaak 'prijsschieten', want het pijltje van die vervelende muis wil alle kanten op, behalve de goede. Daarom leert Janssen ze ook hoe je op de computer een spelletje kunt doen, waarmee handigheid met de muis getraind wordt. Maar natuurlijk is dat niet de eerste opdracht die de dames krijgen. Ze moeten eerst leren wat een werkbalk is en een bureaublad... Ja, er wordt heel wat gezucht, deze eerste les.

Windows XP
De laptops die tijdens de les gebruikt worden zijn allemaal voorzien van Windows XP. Janssen vertelt dat computers met Windows 95 sterk verouderd zijn. Zo kan er niet mee geïnternet worden en de mogelijkheid tot uitbreiding is vrijwel nihil. Dit laatste is ook niet aan te raden, want dan is de computer heel erg traag en dat werkt dus niet prettig.
De oude computer beschikt nog wel over het basisprincipe en kan zeker gebruikt worden voor het maken en uitdraaien van teksten. Ook de programma's van het bureaublad, zoals de rekenmachine en de spelletjes zitten er op.

Niet op internet
De laptops kunnen in Onder de Linden helaas niet op internet worden aangesloten, omdat er geen breedband aanwezig is. Janssen hoopt daar nog een oplossing voor te vinden, want e-mailen en internetten is voor veel cursisten toch ook iets, dat ze graag willen leren. Voor internetbankieren heeft Janssen contact opgenomen met een bank die een speciaal programma kan leveren, waarmee zonder internetverbinding toch geleerd kan worden, hoe dat in de praktijk zou gaan.

Terug naar verzamelpagina 2006