Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Jeugdcriminaliteit

Middenbeemster, 12 oktober 2006

Het programma van Vrouwen van Nu afdeling beemster vermeldde op woensdagavond 12 oktober een lezing over criminaliteit, door de heer mr. mr. A.C. Bijlsma.

Er bleek veel belangstelling voor dit onderwerp te bestaan. Gezellig in de conversatiezaal van Wijksteunpunt Middelwijck luisterden de dames vol aandacht naar hetgeen hij te vertellen had.

Bijlsma bleek een boeiend verteller, die voor de pauze vertelde hoe mensen die worden verdacht van het plegen van een strafbaar feit te maken krijgen met het Openbaar Ministerie (OM), een onderdeel van de rechterlijke macht ).

Dit OM is een landelijke organisatie met vestigingen in 19 regio's (arrondissementen) en de enige instantie in Nederland, die verdachten kan vervolgen. De officier van justitie leidt het opsporingsonderzoek in samenwerking met de politie en andere opsporingsdiensten.

De zaken die bij de parketten binnenkomen worden beoordeeld door de officieren van justitie, die ondersteuning krijgen van administratieve en juridische specialisten. Het OM houdt ook toezicht op de goede uitvoering van het vonnis: boete en taakstraf of gevangenisstraf.

Op de stoel van de rechter
Na de pauze zette Bijlsma de aanwezigen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk even op de stoel van de rechter. Gevraagd werd om een strafmaat te bepalen. Dat bleek nog lang niet eenvoudig en de meningen waren zeer divers, hetgeen ook weer aanleiding gaf tot een levendige discussie. Bijlsma had nog wel een uur aan zijn lezing vast kunnen plakken, maar de klok was onverbiddelijk.

Workshop
In de pauze kreeg goudsmid Mirjam Golverdingen de gelegenheid om iets te vertellen over de workshop sieraden maken, die Vrouwen van nu als extraatje op de agenda heeft geplaatst.

Ze toonde daarbij allerlei prachtige kralenkettingen. De dames hadden er bij het zien van deze kunstzinnige voorwerpen klaarblijkelijk best zin in en gaven zich op voor deze workshop, die op ... zal worden gehouden in het Wijksteunpunt.

 

Terug naar verzamelpagina 2006