Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Finland – Het Wilde Oosten
Foto's en tekst: Roza Marie Langerijs
Middenbeemster, woensdag 17 september  2014  
Voorzitter Dieuw Metselaar heette 40 leden welkom op de eerste ledenavond na de zomervakantie en heette onze gast van vanavond, natuurfotograaf Jan Smit en zijn echtgenote welkom.
Dieuw memoreerde, dat er in de zomervakantie veel is gebeurd. Gebeurtenissen in de wereld die iedereen het heeft kunnen volgen op de TV en in de krant, maar ook in onze eigene gemeenschap. Zo wenste ze Iet Jantjes en Annie Beets een spoedig herstel toe. Iet heeft een nieuwe enkel gekregen en Annie is na een ongelukkige val opgenomen in het transitorium in Purmerend. 
 
  Bestuur
Ze gaf dringend mee, dat de bezetting van ons bestuur aandacht verdient. Penningmeester Koosje Franken heeft er 6 jaar opzitten en gaat met ingang van januari 2015 het bestuur verlaten; ook Roza Marie stopt in 2016 en wil  graag haar opvolger inwerken.
Voorzitter vestigde tevens de aandacht op de ontmoetingsdag op 15 oktober in Obdam, georganiseerd door de commissie Vrouwen Streken. Kosten € 12,50 p.p. 

Hierna kreeg Jan Smit het woord om te vertellen over zijn avonturen in Finland..
Smit en Zoon
Jan vertelde iets over zichzelf, dat hij vier dagen als ICT docent in Heerhugowaard werkt en zijn hobby is fotograferen. Met zijn zoon Mart, nu 23 jaar en biologiestudent is hij in 2007 met een bestelbus, ingericht als camper, vanuit Nederland vertrokken naar Finland op zoek naar de Europese bruine beer.
Jan en Mart gingen met de dagboot van Zweden naar Finland. De nachtboot wordt meestal gebruikt als drijvend café. Op het water is de drank taxfree, dus wordt er veel alcohol genuttigd. Het gevolg is dan onrust en geluidsoverlast.
 
     
  De Europese beer
Deze beer bevindt zich in het stukje “niemandsland” (5 km breed) tussen Finland en Rusland. Dit gebied mag niet zomaar betreden worden. De Finnen en Russen zijn als water en vuur. Met een vergunning en gids, een voormalige grenswachter, mochten zij het gebied in.
  .
De gids bracht de beide mannen naar een schuilhut, waar zij een paar nachten verbleven om de bruine beer te kunnen fotograferen. Zij hebben angstige momenten ondervonden toen een beer een naastgelegen hut begon te slopen   Geen lekker geurtjes op of gekruid eten  e.d. anders kon de beer hen ruiken. De hut was omringd door schrikdraad. Zij hebben prachtige foto’s gemaakt van deze Europese bruine beer, die wel 3 meter hoog en 450 kg zwaar kan worden. Zijn kleur is echter eerder licht grijs tot geel dan bruin.
 
Visarenden en hermelijnen
Onderweg hebben zij nog visarenden gefotografeerd, hiervoor moesten zij ook 3 dagen in een hut bij een forellenvijver verblijven, van s ’morgens vroeg tot s ’avonds laat.  Het huren van zo’n hut kostte meer dan een luxe hotelkamer per nacht. Maar met een schitterend resultaat.
Ook prachtige foto’s van een hermelijn met jongen die zijn nest had in een bos hout, een parelduiker en een oeverzwaluw. De bossen zijn begroeid met witte mos, het zgn. rendiermos dat wordt geplukt en geëxporteerd.
 
 
Finland heeft 5,5 miljoen inwoners, is 6x groter dan Nederland, heeft 15,5 inwoners per km² en  3,7 miljoen sauna’s. Er is zelfs een sauna in de trein. Er zijn 188.000 meren en in de winter hebben de Finnen 51 dagen geen zon en in de zomer gaat  de zon 73 dagen niet onder.   Voorzitter bedankte Jan Smit voor zijn boeiende lezing met prachtige foto's.
Daarna restte nog de rondvraag, waarin Femke Hofma bedankte voor de ontvangen bloemen en kaart ter gelegenheid van haar 50 jarig huwelijk; Joke Akkerman (museumbezoekgroep) vond het jammer dat het museumbezoek aan Het Schooltje van Dik Trom van 5 september j.l. niet door kon gaan i.v.m.  verhindering van de beide organisatrices. Maar het komt volgend jaar alsnog op het programma.
Dieuw bedankte de dames van de koffie en wenste ieder een wel thuis. Onder het genot van een drankje werd er nog even gezellig worden nagepraat.