Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Vrouwen van Nu Beemster op excursie bij de Cirkeldis
Purmerend, 24 april 2014

De commissie Producent Consument  heeft een excursie georganiseerd naar de nieuwe Cirkeldiskeuken van De Zorgcirkel op Baanstede 3 te Purmerend. Het zijn er twee geworden en de eerste viel op donderdag 24 april. De belangstelling onder de leden bleek groot, want die eerste excursie was al zeer snel volgeboekt en de tweede op 2 oktober is ook al aardig besproken.
Er mochten per groep twaalf dames mee. Er werd echter een uitzondering gemaakt. Gusta Beets had het op het laatste nippertje voor elkaar weten te krijgen dat er een dertiende Vrouw van Nu mee mocht, namelijk de webmaster van deze site.
Dat ongeluksgetal maakte voor haar op deze dag niets uit, wel voor één van de dames, die op de fiets naar Purmerend zou gaan. Haar prachtige nieuwe e-bike weigerde te starten. Op de plaats van vertrek bij Het Heerenhuis werd nog geprobeerd het ding aan de gang te krijgen, maar dat mocht niet baten. Ondanks dat werd toch de fietstocht door haar aangevangen en helemaal zonder hulpmotor afgelegd.

Het was maar een kort ritje via de N244 richting het industriecentrum De Baanstee Noord in Purmerend. Aan de linkerzijde van de weg ligt een groot stuk opgespoten land en daar middenin één gebouw: de Cirkeldis. Het is nog nagelnieuw: pas in december 2013 in gebruik genomen en nog steeds in een fase waar kinderziekten overwonnen moeten worden, zoals lekkages of een storing in de afzuiginstallatie van de keuken. Maar toch worden in het complex per dag tot twee duizend maaltijden bereid voor verzorgingshuizen, ouderen, of geïndiceerden.
Aan een versiering van het gebouw is men nog niet toegekomen. Het was voorlopig nog een kale gevel en er stond ook geen mooie vrachtwagen met het logo van de Cirkeldis op het terrein. (beide foto's zijn dus 'geleend'; die van het gebouw is eind vorig jaar gemaakt en de vrachtwagen van de cirkeldis werd tijdens de opening gepresenteerd).
We vonden dat we toch maar een groepsfoto moesten maken. Echter als achtergrond was de ingang van de Cirkeldis ook niet bepaald opzienbarend. Gelukkig kwam er een bestelwagen van de Zorgcirkel het terrein oprijden en die wilde wel een foto maken met het logo van 'De Zorgcirkel', de instelling waaronder de Cirkeldis valt.
Binnengekomen moesten we naar de tweede etage, waar ons koffie werd aangeboden. Gastheer was bedrijfsleider Marco van der Wiel, die ons persoonlijk zou gaan rondleiden.
   
Tafeltje Dekje
We waren al het bord met het logo van de Cirkeldis gepasseerd. Bedrijfsleider Marco bleek een zeer gedreven persoon te zijn, die enthousiast vertelde wat de Cirkeldis allemaal biedt en hoe de verse maaltijden uit eigen keuken bereid worden.
Voordat de Cirkeldis verhuisde naar de Baanstee werden in Nova Where de maaltijden gemaakt. Daar konden echter tot 1600 maaltijden per dag gemaakt worden. Omdat de vraag naar maaltijden van Tafeltje Dekje steeds groter wordt, werd duidelijk dat Nova Where niet de capaciteit aan die vraag ontstonden plannen voor nieuwbouw van een groot complex voor de Cirkeldis waar vooralsnog twee duizend maaltijden kunnen worden verzorgd met een mogelijkheid tot uitbreiding van drie duizend... Per dag, natuurlijk!


De cliënten kunnen hun wensen voor de samenstelling van de maaltijd uit een rijk aanbod van gerechten maken. Marco legde ook uit wat verse maaltijden uit eigen keuken inhield. De gerechten worden hier weliswaar een dag van tevoren bereid, maar dan meteen heel snel afgekoeld in speciale koelcellen en de volgende dag weer snel op temperatuur gebracht, waarna ze direct naar de klanten gebracht worden.

Dit in tegenstelling tot Maaltijd Service Waterland (MSW), die voor meerdere dagen diepgevroren maaltijden aflevert.
   
Marco had nog heel veel meer te vertellen, maar eigenlijk waren we toch ook erg nieuwsgierig naar de rondleiding in het bedrijf. We kregen allemaal een mooie witte laboratoriumjas en daarna moesten de handen worden gewassen.
   
Een wit petje maakte het verkleedplaatje af. Vanzelfsprekend is hygiëne hier het wachtwoord. Hier staan we dus met z'n allen klaar om de keuken van het 'Luilekkerland' van de Cirkeldis van binnen te gaan bekijken.
We begonnen bij de 'koude keuken'. Hier komen de producten binnen, die allemaal door de leveranciers al zijn schoongemaakt, zoals de bakken met broccolistukjes. Zo komen ook de aardappels netjes schoongemaakt in plastic zakken binnen. Er wordt naar gestreefd de producten zo veel mogelijk van bedrijven in de regio te betrekken.

In deze 'koude keuken' zijn wel zes koelcellen, die op diverse temperaturen kunnen worden afgesteld.

We mochten echt alles zien en kregen eveneens een kijkje in de kasten, waarin alles ten behoeve van de kookkunst stond.
Dit was de afdeling waar per dag twee duizend kommetjes soep worden gevuld. Allemaal handmatig, zodat de ene kop soms wel eens wat voller zit dan de ander. De dames van de soepschepperij worden regelmatig afgelost om te voorkomen dat ze een 'tennisarm' oplopen. Er wordt nu een apparaat aangeschaft, die volautomatisch kan portioneren. In de keuken zagen we enorme roestvrij stalen pannen. Die met de open deksel kan 300 kg aardappels in één keer koken "en ze staan allemaal onder water", verzekerde Marco. In de ketel ernaast wordt soep gekookt en in de zelfde hoeveelheid. Er zijn wel hogedrukpannen, maar die worden alleen gebruikt bij het koken van speciale groenten.
   
Hier vertelde Marco hoe de stoom door middel van buizen wordt afgezogen. Het is een keer voorgekomen, dat die niet werkte. "Toen hing er hier een dichte mist", aldus Marco. Op het dak boven de keuken staan de enorme afzuiginstallaties.
   
De gebraden zigeunerschnitsels komen in grote bakken aan en worden door de kok handmatig op aparte schotels gelegd. De apparatuur is hypermodern. Dit zijn de speciale hogedruk pannen.
 
De apparaten in de keuken zijn allemaal voorzien van digitale apparatuur. Dit zijn de enorme speciale koelcellen, waarin alle bereide maaltijden snel kunnen worden afgekoeld.
   

We kwamen ook langs de afdeling waar de schaaltjes en de bordjes worden opgeschept. Waarna de maaltijden verhit en daarna klaar zijn om te worden rondgebracht.

Er wordt alleen met porcelein serviesgoed gewerkt, zoals hier te zien is. Aan het eind van de rondleiding mochten we zelf proeven of het eten smaakte. Het rook in ieder geval heerlijk.
   
We kregen of ons porceleinen bordje rijst met satésaus en rode kool met haché aangeboden en het vlees was boterzacht. Gewoon heerlijk! Ook Marco at een hapje mee en dat was meteen een mooie gelegenheid om hem nog wat meer vragen te stellen.
   
Hij vertelde bijvoorbeeld hoe voortdurend wordt gezocht naar de verbetering van de kwaliteit en smaak van de maaltijden, zodat die zo vers en gezond mogelijk aangeboden kunnen worden. Zo mag vlees niet taai of hard zijn, want ook mensen die moeilijk kunnen slikken lusten graag een stukje mals vlees. Diervriendelijkheid wordt eveneens nagestreefd.
De maaltijden worden op dit moment nog rondgebracht in de gemeenten Zaandam, Schermer, Zeevang, Beemster, Edam-Volendam, Egmond, Wormerland, Oterleek, Graft-De Rijp, Marken Binnen en West en Oost Graftdijk. De plannning is dat het dit jaar ook mogelijk zal zijn in de overige gemeenten van het Zorgcirkelgebied.
 

Erny van de Kleut