Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
De Dulle Griet bij Vrouwen Samen Verder en Vrouwen van Nu
Woensdagavond 19 maart mocht V.S.V. voorzitter Ineke Konijn een zaal vol dames welkom heten op deze gezamenlijke avond. De Dulle Griet o.l.v. Nina Scheltema  is een viswijvenkoor uit Enkhuizen die zingen en  praten over lief en leed. Wekelijks ontmoeten zij elkaar op de markt.
Vanuit de zijzaal komen de 24 wijven aanlopen, hun klompen kletteren op de maat van de muziek. Zij zijn allen prachtig gekleed in toepasselijke kleding die hoort bij de dracht van de vroegere vissersvrouwen. Om hun middel een boerentheedoek, droge vis en een zilveren beurs. Zij zingen droevige en vrolijke liedjes over het leven van de vissersvrouw.
Marry v.d. Lubbe, spreekstalmeester praatte de liedjes op een humoristische manier met de nodige pikante opmerkingen aan elkaar. Veel van deze opmerkingen waren voor ons vrouwen zeer herkenbaar en werkte op onze lachspieren.
 “Kaatje Mossel” zingt over haar werk op de markt waar zij kabeljauw, paling en schelvis verkoopt. Later komt er een dronken dame van lichte zede met een prachtige stem de zaal in, die al drinkend en proestend het hoogste lied zingt. Het publiek bleef maar net aan droog.
Het lied over Jan Cupido de postiljon van Vlieland klinkt heerlijk in het gehoor.
De viswijven hadden zichtbaar plezier in wat zij zongen en brachten dit over op de dames in de zaal. Met het lied ”West Zuid-West van Ameland” mocht iedereen meedoen en gingen vele handen omhoog en daarna naar de vloer. De muzikale begeleiding werd gedaan door Tina en Dini  op accordeon en trekzak en ook de techniek  deden zij zelf, er kwam geen man aan te pas.

Het was een vrolijke geslaagde avond en de viswijven kregen een staande ovatie. VvN voorzitter Dieuw Metselaar bedankte De Dulle Griet en overhandigde met een doos MERCI. Na enkele huishoudelijke mededelingen wenste zij alle dames een wel thuis.

Tekst en foto's: Roza Marie Langerijs