Startpagina
Informatie
Doelstelling
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Interessante avond met schoonrijden op de schaats

Op woensdag 12 november werd In WijkSteunPunt een bijzonder leuke en interessante avond gehouden over schoonrijden op de schaats. Hanny Hille van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond vertelde verhalen over schaatsen en de gebruiken in het schoonrijden en presenteerde acht schoonrijdparen in Nederlandse klederdracht. Schoonrijden onstond zo rond 1840. Deze schoonrijdgroep geeft demonstraties tijdens nationale en internationale schaatsactiviteiten.
Eerst haalde Hanny herinneringen op over schaatsen uit de tijd toen veel van de aanwezige Vrouwen van Nu nog jong waren. Over de kleine doorlopertjes waarop ze het moesten leren en over het vaststrikken van de bandjes. Tegenwoordig zijn er speciale moderne 'leerschaatsjes' ontworpen. Het is niet wenselijk om schoonrijdschaatsen of Noren voor kinderen te kopen, die nog schaatsen moeten leren.
Op deze foto liet ze de 'groentemanshandschoenen' (zonder vingers) zien, waarover weer een voet van een sok, eventueel gevoerd met flanel was getrokken. Lekker warm! Dit model handschoenen had ze met een warm hart voor vele schaatsers met koude handen gemaakt. Haar beloning bestond steevast uit een bos bloemen, waardoor haar huis constant een bloemenzee was.

O ja, bijna iedereen in de zaal bleek er wel herinneringen aan te hebben en... er zelfs een echtgenoot aan te hebben overgehouden. Uit statistieken blijkt namelijk dat 30% van de kennismakingen op het ijs tot een huwelijk leiden.

 
Het eerste paar dat aantrad liet zien wat als gewone dracht tijdens schoonrijden wordt gedragen. De dame draagt daarbij een wijde rok en de heer een kiel. Er werd ook getoond hoe de armen gebogen moeten zijn tijdens het rijden. Overigens bleek dit paar Nederlands kampioen schoonrijden te zijn.
 
Het tweede paar kwam in Veluws costuum. Heel opvallend was het geplooid mutsje en de dame liet ook nog even haar kanten onderbroekje zien. De heer die in zijn werkzaam leven kleermaker is geweest vertelde ook over zijn costuum.
 
 
Dracht van de Brabantse zandgronden.   Staphorst.
     
 
Noord-Hollandse dracht omgeving Zaanstreek. Met als bijzonderheid de rode herenjas, de fraaie onderrok en de geborduurde dijzak.
 
Dracht uit de omgeving van Huizen.
 
Hindelopen.   Scheveningen
 

Als slot van de avond zwierden de dames en heren nog even een stukje door de zaal om te laten zien hoe met meerdere paren aan een stok geschaatst wordt. Het was een heel fleurig tafereel.
Schoonrijden in dracht is echter een zeer kostbare hobbby. Om die mooie kleding aan te kunnen schaffen moet vaak lang gespaard worden; de sieraden zoals de kap en het zilverwerk zijn eveneens erg duur. Het is bovendien heel moeilijk om aan patronen te komen om iets nieuws te maken.
Het was een prachtige avond met heel veel leuke informatie.