Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Schorten en muziek voerden de boventoon bij Eendagsbestuur
Middenbeemster, 15 november 2017    
  Het Eéndagsbestuur van vrouwen van Nu kan zich altijd verheugen op een goede opkomst van de leden omdat ze meestal een verrassend programma bieden. Niemand weet namelijk van tevoren wat de leden van dit buitengewone bestuur nu weer voor bijzonders voor het jaar hebben bedacht. Woensdagavond 1 november 2017 kwamen daarom veel dames zeer verwachtingsvol het presentieboek tekenen. Het was voor de eendagsbestuursleden Joke van den Hoonaard, Tiny Hooijberg, Annie Klaver, Joke Kleijweg en Babs Kooy natuurlijk heel spannend of het door hun bedachte programma in de smaak zou vallen. Vol spanning wachtten ze op het startsignaal in de welkomstspeech van voorzitter Dieuw Metselaar.
Daarna mocht Joke v.d.Hoonaard als voorzitter van het eendagsbestuur het publiek welkom heten en ze deed dat met een professioneel praatje over de strekking van de term ééndagsbestuur. Het is natuurlijk geen activiteit die in één dag gerealiseerd kan worden. Haar bestuursleden hebben maanden van te voren al gepeinsd over de vraag wat op deze avond geboden zou kunnen worden. Hoe alle mogelijkheden maar zekerook moeilijkheden besproken werden. Vooral financieel. Een spreker of musicus via een theaterbureau inhuren kon met het toegezegde budget helaas niet worden aangetrokken. Dus werd in eigen kring gezocht naar iets wat het publiek zou kunnen bekoren en daar was toch een prachtige invulling van de avond voor gevonden.  
  In de vorm van een gezellige causerie door de conservator van Museum Betje Wolff: Alie Vis! Aan haar was het zeker wel toevertrouwd het programma voor de pauze te vullen met haar boeiende vertelling over schorten, een onderwerp dat in deze kring toch ook nog wel herinneringen aan vroeger tijden oproep. Immers het schort heeft als huishoudelijke kleding sinds jaren aan belangrijkheid ingeboet. Ongeveer tot de jaren 70 van de vorige eeuw werden nog vaak de schorten voorgebonden voor alle soorten van huishoudelijke klusjes. De jasschorten die vaak van kunstvezel waren vervaardigd, waren wellicht de laatste stuiptrekking van dit fenomeen in huiselijke kring.
Thans worden schorten nog wel gebruikt bij de uitoefening van een beroep.
Alie had in de collectie van het museum de minst kostbare specimen meegenomen en met assistentie van een eendagsmedebestuurslid liet ze zien hoe het schort eeuwenlang voor de huisvrouw een onmisbaar attribuut is geweest. Het werd in alle soorten en maten toegepast: van alles bedekkende bescherming in wollen of zware katoen kwaliteit tot wufte miniscule kanten exemplaren. Na een vraag uit de zaal vertelde ze over de klimaatkamer van het museum in de stolp Westerhem en hoe deze kostbare stukken bewaard worden.
Het verhaal over schorten was een verrukkelijk optreden van Alie. Zeer geslaagd dus!
 
 
Na de pauze opnieuw een verrassing: een optreden van Ilse en Michel, het duo uit Monnickendam, dat furore in Beemster maakte door de publieksprijs van 'Muziek aan de Middenweg' in augustus te winnen en daarom ook tijdens 'Uit! aan het Marktplein' in september nog eens mocht optreden. Ze vonden het bijzonder leuk om nu ook weer uitgenodigd te worden. "We hebben wel wat met de Beemster," verklaarden ze en zongen daarna vol overgave de nog weer bekend in de oren klinkende liedjes.   En dan was het programma tegen een uur of tien afgelopen. De leden van het eendagsbestuur ontvingen een dankbaar applaus en werden volop in de bloemetjes gezet.
Het door hun bedachte programma betekende weer één van de geslaagde avondjes uit de historie van het Eendagsbestuur van Vrouwen van Nu in de Beemster.
Het Eéndagsbestuur voor 2018 zal tijdens de jaarvergadering van het bestuur van Vrouwen van Nu in januari worden voorgedragen.