Startpagina
Informatie
Programma
Nieuws/Agenda
Interessegroepen
Museumgroep
Verslagen
Archief verslagen
Naaldtovenaressen met sprookjescostuumshow
Middenbeemster, 9 oktober 2019    
  Ze waren al eerder in 2015 te gast geweest: Anke de Wolff en Liddy Ackerman met hun presentatie van zelfontworpen en -gemaakte kleding door de eeuwen heen. Op woensdag 9 oktober2019 kwamen ze nog weer eens een staaltje van naaldkunst laten zien, dit keer met als uitgangspunt de sprookjeswereld.
Net als de voorgaande keer vielen de Vrouwen van Nu weer van de ene in de andere verbazing. Waar halen deze vrouwen de tijd en het geduld vandaan om zulke prachtige en tot de kleinste details uitgevoerde verbluffend mooie costuums te maken. Weliswaar bedienen ze zich van borduurmachines om prachtige borduursels te maken, maar de handjes hebben onwaarschijnlijk erg gewapperd.
Uiteraard werd de show weer gepresenteerd met zelf vervaardigde eigen ontwerp, soms gelieerd aan een opdracht, maar altijd fantasierijk; Anke in een warm oranje gouden costuum met hoepelrok en een queu de Paris en Liddy in het aan dit seizoen passende Halloweenkleedje.

Ook voor poppen
Het hoeft geen betoog dat zij en haar vriendin in de naaldsierkunst altijd op zoek zijn naar bijzondere stoffen, kantjes, kraaltjes en bandjes.
Dit beeldschone costuum met prachtig borduurwerk ontstond door de nijvere vingers van Anke, die naast deze tijdrovende hobby ook nog een winkeltje drijft en workshops geeft. Ze vertelde dat ze naast de costuums die ze zelf draagt en daarom perfect moeten passen ook een miniserie maakt: van elke creatie komt een kleiner exemplaar voor een pop. En als ze met man, zoon en dochter meedoet aan kasteeldagen, dan woden die door haar die ook in bijpassende kleding gestoken. Dit geldt trouwens ook voor Liddy.

 
 
Liddy lijkt nog wel meer tijd te kunnen steken in haar hobby. Ze ze heeft ook een cursus gedaan om een heel bijzondere, in Amerika uitgevonden techniek, aangeleerd om zelf weefsels te maken van canvas en verf. Dat heeft ze bijvoorbeeld verwerkt in een sprookjesjurk, die gedragen zou kunnen worden tijdens een uitvoering van de Midsummernightsdream of in De film De Ban van de Ring.. Met dit costuum heeft ze in Amerika een eerste prijs gekregen.
 
Refererend aan de Egyptische godenwereld ontwierp Liddy een dress voor de godin Isis, het symbool van vruchtbaarheid en het eeuwig leven, compleet met alle daarbij behorende symbolen. Zo heeft haar Isis vleugels van een gier met een spanwijdte van 3 meter, draagt het sistrum en het halssnoer, de stierenhoorn met de zonneschijf, de scepter en de papyrusstengel. Uiteraard werd alles versierd met prachtig uitbundig borduurwerk. Hoe kunnen mensenhanden het maken!!
 
 
In de pauze konden de costuums bewonderd worden.

Opdracht
Het kon maar niet op! Na de pauze werden nog meer mooie japonnen getoond. Hier was een opdracht: maak een ijsdress, uitgevoerd. Anke zocht het in een diepblauw glanzende stof met veel kant en borduursels. Voor nog meer glanzend effect werden er lichtsnoertjes in verwerkt.

IJsdraak
Liddy koos voor een ijsdraak. Het was een hels werk om de wel vijfduizend schubben, gemaakt van kleine lapjes stof, in de rok te verwerken. De draak kreeg een glanzende staart van hologramweefsel, waar eveneens wel 500 schubben in waren verwerkt.

 
 
Er was zoveel over het hoe en waarom te vertellen dat de tijd tekort schoot. Voor het slot van de show: de oogverblindende schone bruidsjurk die al op de paspop stond, kwamen de dames nauwelijks meer toe.